Footbicin historia

 

Footbic sai alkunsa kesällä 1993, jolloin toimin Kuopiossa Kalpan liigajoukkueen fysioterapeuttina ja maalivahtivalmentajana. Teimme maalivahtien kanssa pehmopalloilla silmä-käsi-koordinaatioharjoitteita, kun joukkueen päävalmentaja tuli luokseni ja pyysi keksimään fiksuja harjoitteita seitsemälle loukkaantuneelle kenttäpelaajalle. Mietin hetken, mitä tekisin heidän kanssaan. Otin koordinaatioharjoituksissa käytetyt pehmopallot, pyysin pelaajien seistä pallojen päällä ja tekemään luistelu- ja tasapainoliikkeitä.

Näitä harjoitteita jatkettiin viikon ajan. Jo seuraavalla viikolla seitsemästä pelaajasta viisi kuntoutui joukkueen harjoituksiin – loput kaksi muutamaa päivää myöhemmin.

Pelaajien nopea kuntoutuminen oli itsellenikin yllätys. Oivalsin, että olin kehittänyt jotakin uutta. Asia jäi arkisten työkiireiden takia taka-alalle, kunnes ollessani Vancouverin Olympialaisissa vuonna 2010 tuli eteeni samanlainen tilanne: pelaajia piti kuntouttaa nopeasti. 

Mieleeni palasi kesän -93 tapahtumat, ja ajattelin kokeilla uudelleen samaa menetelmää entistä toiminnallisemmilla liikkeillä höystettynä. Tulos oli loistava. Saman reissun aikana päätin, että tuotteistan näillä palloilla tehdyn kuntoutuksen, ja otan sen systemaattiseen käyttöön Suomeen palattuani. Nimi Footbic tuli mieleeni Atlantin yllä kymmenen kilometrin korkeudessa, kun pyörittelin palloja omien jalkojeni alla. 

Olen hyödyntänyt Footbiciä hoitotyössä päivittäin siitä lähtien, ja asiakkaitteni saavuttamat tulokset ovat olleet huikeita. 

Vuosien tuoman kokemuksen myötä suosittelen Footbiciä myös sinulle.

Kuntoutusterveisin

Ahto Kärnä

Footbicin kehittäjä, fysioterapeutti